2011/03/30

Viikonlopun eväät


Kotimaisia marjoja ja kasviksia, luomutomaatteja, kotimaista lohta, vihreää minttuteetä, Appenzelleriä, lanttua (jota ostin ensimmäistä kertaa elämässäni), vihreää smoothieta (joka vähän epäonnistui) ja kaikkea muuta namia!

*

Joku saattoi huomata, että näissä annoksissa ei hirveästi hiilareilla retostella. Syykin siihen on: kävin Biosignature-demossa, jossa kehostani mitattiin 12 eri ihopoimua. Niiden suhde toisiinsa kertoo hormonien tasapainosta elimistössäni, sillä tietyt hormonit tai niiden puute keräävät rasvaa tiettyihin paikkoihin. Lisäksi sain tietää rasvaprosenttini (voisi vähän tiputtaa) ja rasvattoman massan osuuden kokonaispainostani (hyvä). Hommaa varten laadittu tietokoneohjelma laittaa mitatut 12 kohtaa tärkeysjärjestykseen niin, että se vilkuttaa punaisena sitä, mikä olisi terveyden kannalta välttämättömin muuttaa ensiksi. Itselläni mm. jenkkakahvojen mittaus kertoi karua totuutta siitä, että elimistölläni on heikentynyt hiilihydraattien sietokyky. Ja koska suvussa on diabetesta ja kohonnutta verenpainetta, suositus oli jättää hiilihydraatit minimiin.

Viljatuotteitahan olen karsastanut vatsaongelmien vuoksi jo kohta vuoden, ja sokerimätötkin olen vaihtanut suurelta osin tummaan suklaaseen (repsahduksiahan sattuu..). Heikko kohtani arkiruokailussa on kuitenkin ollut aamiainen - puolinukuksissa ei ole jaksanut nähdä liikaa vaivaa päivän ensimmäisen ruokailun eteen, vaan maukas luomu- tai itsetehty mysli on kilahtanut kippoon helposti, vehnättömänä tosin. Nyt sain sen viimeisen kimmokkeen muuttaa myös aamiaiseni viljattomaksi. Jee!

Toinen ongelma on hedelmät, joita syön ihan tajuttomasti. Olen jo pitkään tiedostanut, että olisi parempi vaihtaa niistäkin osa vihanneksiin ja marjoihin, joita syön suhteessa liian vähän, ja ainakin viikonlopun ajan onnistuin siinä ;) Kyseessä ei siis missään nimessä ole täysin hiilihydraatiton ruokavalio, onhan kyseisille ravintoaineille kuitenkin käyttöä elimistössä (vaikka minulla suurin osa tuntuu vaan kerääntyvän sinne vyötärölle), vaan esimerkiksi korkeaglykeemiset hedelmät säästetään treenien jälkeiseen palautukseen, jolloin elimistö osaa niitä parhaiten käyttää hyödykseen.

Joku voi pitää koko hommaa huuhaana tutkimustuloksista huolimatta, mutta tosiasia on, että uskomukset ravitsemuksesta muuttuvat kokoajan. Hyviä esimerkkejä ovat margariini ja siitä koitunut rasvasota sekä stressin lihottava vaikutus. Itsellä tämä vhh-ruokavalio on toki vain kokeilu, ja se mikä sopii minulle, ei välttämättä sovi kovin monelle muulle. Lisäksi käymäni mittaus oli tosiaan vain demo, eli kymmenen minuutin mittaus ilman haastattelua tai taustojen tutkimista. Varsinainen Biosignature-analyysi menee tällä hetkellä yli budjettini, mutta aion mennä sinne kyllä kunhan tilanne sen sallii :) Lisää aiheesta esimerkiksi täällä ja täällä.


p.s. Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, urheilusta ja muusta vastaavasta kiinnostuneet,  suosittelen tsekkaamaan Katin blogin! Kyseessä ei siis ole mitään fitness-hifistelyä, vaan tavallisen naisen kokemuksia :)

8 comments:

 1. Onpas herkkulisennäköisiä ruokia, onko ensimmäisessä jogurttia (partista kenties?) ? Meinasi mennä munakkaat väärä kurkkuun ps. kohdasta ;) Paistoin muuten ensimmäistä kertaa varmaan 5 vuoteen pekonia (seurana tuoretta pinaattia, paprikaa, 3 kananmunaa, ja pikkuinen nökäre siivutettua palvikinkkua). Yllättävän hyvin pekoni meni kurkusta alas :D kroppa huusi jotain "jämäkkää ruokaa" ja pekoni oli vastaus.

  ReplyDelete
 2. Hyvältä näyttää. :) Sellanen kommentti muuten, että kukaan toivottavasti ei ole "hiilihydraatittomalla" ruokavaliolla, kun melkein kaikessa ruuassa sitä ainakin pieninä määrinä on, esim. Atkinsin induktiovaiheessa hiilarit rajataan muistaakseni 20g/vrk, ja käsittääkseni Atkins on yhtä ääripäätä. Eli imho ko. termi kuulostaa harhaanjohtavalta ja vähän ehkä hölmöltäkin. :)

  Mut oli positiivinen uus tuttavuus tää biosignature. Kiva että tällasia "järkeviä huuhaajuttujakin" tulee markkinoille ja paremmin ihmisten tietoisuuteen. Enkä tarkoita huuhaalla oikeaa huuhaata, vaan sellaista mitä koululääketiede/ravitsemusoppi ei kata, mutta jolla on tieteellinen pohja... Tietty kaikki nousevat terveysuskomukset ei tota kriteeriä täytä, esimerkiksi ruuan happo-emästasapainoteoria on vähän niin ja näin (oon avoin ajatukselle että saattaisi olla perää jos on munuaisten vajaatoimintaa) mut esimerkiks "ruuan sisältämiin entsyymeihin" vetoaminen on ihan sitä vanhaa kunnon BS:ää. :)

  -nipo

  ReplyDelete
 3. Yritin pari viikkoa olla ilman rakasta Eloveenaakin, mutta masuni protestoi siitä ankarasti ja niinpä syön nyt aamuisin kaurapuuroa jäisten mustikoiden ja maitotilkan kanssa, mutta muuten viljatuotteet ja sokeri pois. Ei hassumpaa: olkoon tämä nyt ainakin pääsiäispaasto!

  ReplyDelete
 4. Kati, hih, onneksi et tukehtunut ;) Ensimmäisessä on ihan tavallista A+ maustamatonta jogurttia (rasvallinen versio). Mulla ei kyllä pekoni menisi alas, vaikka söisinkin lihaa :D Jotenkin en vaan voi sietää sitä.

  nipo, just näin, hyvä että muistutit meitä :) Koskaanhan ei ruokavalio tosiaan voi olla hiilihydraatiton, sai hiilareita sitten 20g tai 100g tai enemmän. Aivot kuitenki tarvii niitä jonkun verran toimiakseen. Ja onhan lähes kaikessa ruuassa niitä edes vähän :) Itse en laske hiilareita mitenkään grammoina tai muuten, vaan vedän sen mukaan miltä tuntuu. Esim. just rankasta treenistä palautumisessa ovat oivia. Kaikesta pitää vaan muistaa aina lukea ensin ja tutkia aihetta, ennen kuin menee suin päin muuttelemaan ruokavaliotaan. Välillä tulee mietittyä, että olisko sittenkin pitänyt lukea ravitsemustiedettä! :D

  Tuulap, kuulostaa hyvältä! Kaurapuuro on kyllä namia, etenkin jos jaksaa tehdä ihan oikeaa puuroa eikä mitään mikroversiota. Ja sen mukaanhan tosiaan pitää mennä, että mistä vatsa tykkää :)

  ReplyDelete
 5. Kiitos kivasta blogista.

  Ootko testannut tuorepuuroja? Itse kokeilin tänään Kanelista selleriomenapuuroa Kiitos hyvää-blogista http://www.trendi.fi/blogit/Alla-bloggar/Luokka/Kiitos-Hyvaa/Postaus/?BlogEntry=12431.

  Jännäksi asian teki se etten normaalisti tykkää selleristä mutta urhoollisena kokeilin kuitenkin :D. Oikein hyvää! Ja luulen että kun lisään toisen kerran kokeiltaessa puuroon vielä kauppaan unohtuneen päärynän ja ostan paremmin varustetusta kaupasta kanelibasilikaa niin maku täydentyy ja on vielä parempaa.

  Hyvää kevättä!
  Mai

  ReplyDelete
 6. Mai, kiitos kivasta kommentista! :) En oo tuorepuuroja kokeillut tai niistä oikeastaan kuullutkaan, täytyypä tutustua! Selleri tosiaan on aika monen suurinhokki, mutta jospa se tossa puurossa menisi.. :D Ja omia mausteitahan voi toki heittää joukkoon :) Aurinkoista kevättä myös sinne!

  ReplyDelete
 7. Toinen vhh-ilmoittautuu :). Turkkijugu <3.

  ReplyDelete