2011/03/01

The Village


Pieni kylällinen ihmisiä elää kaikessa rauhassa elämäänsä iloineen ja suruineen, kun rytmiin tulee keskeytys. Läheisen metsikön olentojen kanssa on aikoinaan tehty sopimus, joka antaa kummankin osapuolen olla omissa oloissaan, kunhan toisen alueelle ei astuta. Merkit viittaavat kuitenkin siihen, että rauha on rikkoutunut ja oliot käyskentelevät kylän keskellä. Rohkeutta rikkoa rajoja löytyy myös toiselta puolelta, kun osa ihmisistä uhmaa omaa ja muiden henkeä mennessään kiellettyyn metsään. Kukaan ei ole turvassa.


The Village on kuorrutettu joukolla eturivin näyttelijöitä: Bryce Dallas Howard, Joaquin Phoenix, Sigourney Weaver, Adrien Brody ja Brendan Gleeson. Ensimmäiseksi mainittu on leffan tähti, ja lähes kaikki muut jäävät enemmän tai vähemmän hänen jalkoihinsa. Se ei kuitenkaan häiritse, sillä sokean Ivy Walkerin tenho piilee välittömyydessä, joka saa puolestani ihan rauhassa hypätä silmille muiden kustannuksella. Adrien Brody vetää jälleen loistavalla intensiteetillä pienen roolin autistisena Noah Percyna. Lucius Huntin rooli on ilmeisesti kirjoitettukin alunperin Phoenixille, joka on kyllä hivenen reppanana poikamiehenä täydellinen, vaikka rooli monen muun ohella vähän pimentoon jääkin.


Elokuvan alkupuoliskolla mietin, mihin tässäkin tuli taas ryhdyttyä. Filkka ei pelottanut eikä tuntunut muutenkaan tarttuvan ohimolohkoon. Mutta ohjaaja-käsikirjoittaja M. Night Shyamalan tunnetaan muun muassa sellaisista elokuvista kuin Kuudes Aisti, Unbreakable ja Signs, joten hanskoja ei kannata heittää tiskiin puolivälissä matkaa. The Village antoi lopulta paljon ajattelemisen aihetta monessakin suhteessa, ja koko homman kammottavuus tulee ihan toisista ansioista, kuin mitä luulisi. Ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva.


Kuvat

6 comments:

 1. Musta tää on erinomainen leffa, olin ekalla kerralla ihan kuutamolla lopussa, mua vietiin kuin pässiä narussa! Ihanat värit ja hienosti kuvattu, Brody vähän ahdistavassa roolissa mutta todella mahtava leffa, mun makuun ;O)

  ReplyDelete
 2. Yks mun suosikkileffoja! ^^ Tunnelma on ihan jotain muuta, ja tosiaan toi teema on kiehtovaa. Musiikki on kaunista, kuvaus on kaunista, harmaat maisemat ja kalseus, tulee jotenkin Muumilaakson marraskuu mieleen. Silti ihmiset ovat täynnä lämpöä ja herkkyyttä. Bryce Dallas Howard varastaa kyl joka ruudun, vaikka mukana on myös Adrien Brody, William Hurt (ah!) ja Sigourney Weaver. En tajuu miten se onnistu oleen jopa Twilight vol. 3:ssa täysin huomion keskipisteenä sil vähäsel näyttöajallaan - no leffan paras näyttelijä tietysti xD

  ReplyDelete
 3. Tämä olikin viimeinen Shaymalalamaayalalan elokuva joka kannatti katsoa.

  ReplyDelete
 4. heh, mua tää pelotti ja kunnolla :D olen yksi niistä harvoista jotka EI heti tajunnu twistiä. ps. yyh mitä tapahtui shamalalalle? kaikki mihin se on viime aikoina koskenu on levinny vähän käsistä. ;(

  ReplyDelete
 5. Mikaela, sama juttu, en tajunnut ollenkaan että asiat vois olla niin, kuin leffassa olivat! Brodyn rooli oli todellakin ahdistava..

  Maria, teema todellakin on tosi kiehtova, ja pelottavakin. Koska kyllä tollakin on taas totuuspohjaa oikeassa elämässä.. Adrien Brody on ihan loisto, Bryce Dallas Howardista en tykännyt Twilightissa yhtään, mutta tässä hän oli varsin hyvä :)

  Stéphanie, thanks! The movie is really beautiful :)

  5plitreel, could be, en oo tainnut itse niitä uudempia nähdäkään :P

  soph, oli pelottavakin, mutta ei niin pelottava kuin odotin. Enkä mäkään sitä juttua tajunnut ennen kuin vasta kun sillä hakattiin päähän, eh :D Ehkä Shyamalan tarttisi hermolomaa?

  ReplyDelete